Prof. Honciuc Tiberiu, a susținut și promovat examenul final de obținere a Licenței A UEFA Elită Juniori

Săptamăna  trecută,  coordonatorul centrului de copii și juniori al FC Botoșani, prof. Honciuc Tiberiu, a susținut și promovat în fața unei comisii din cadrul Școlii Federale de Antrenori la baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv  Botoșani, examenul final de obținere a Licenței A UEFA Elită Juniori, constând dintr-o probă practică (un antrenament) și o probă teoretică.

Ce este Licența A UEFA Elită Juniori. Este  situată la același nivel de pregătire cu Licența A (cel mult secund la liga I), dar are și un profil specializat pe probleme de copii și juniori, vizând pregătirea juniorilor de elită,  cu capacități pentru a face saltul la seniori. In viziunea Școlii Federale de Antrenori, este între Licența A nivel 2 și Licența PRO nivel 1.

Prof.Honciuc Tiberiu a precizat:

,,Examenul vine după o perioada de aproximativ 4 luni (dupa un an și jumatate de module), în care a trebuit completat și prezentat un portofoliu metodic in prezența tutorelui conform cerințelor UEFA. În cazul meu, tutore a fost  profesorul Ciprian Urican, care coordoneaza dealtfel toate acțiunile la nivel național pentru Licența A UEFA Elită Juniori. Portofoliu  trebuia să cuprindă printre altele filozofia clubului privind formarea tinerilor fotbaliști, modelul jucătorului proiect al clubului, 2 antrenamente și 2 jocuri cu o grupă de juniori, cu o tematica din planificările curente, analize înainte și la pauza jocurilor, toate filmate. În această perioadă  primul microseminar a fost organizat de către  Academia Hagi, al doilea la clubul Oțelul Galați, iar al treilea acasa la AFC Botoșani. Nu este o procedură chiar ușoară, pe zona Moldovei am fost doar trei cursanți. Din partea UEFA, am fost supervizați de domnul Ghenadie Scurtul, directorul Școlii de Antrenori din Chișinău care este un tip foarte exigent. A fost o experiență interesantă, îndeosebi  la Academia Hagi, unde am avut privilegiu să particip prin acestă acțiune de perfecționare. Tematica discutată a fost  complexă, de actualitate cu aspecte din fotbalul modern, atât din punct de vedere organizatoric cât și al metodicii de pregătire’’.