Povestea lui Martin Fraisl, portarul austriac care visează frumos cu Botoșani

Întotdeauna am fost atras de lejeritatea și căldura cu care fotbaliștii străini din Liga 1 vorbesc despre fotbalul românesc și cât de repede se simt legați de noi. Martin Fraisl m-a suprins cu maturitatea și dezinvoltura de pe teren, dar mai ales din afară. Fraisl are 25 de ani și a fost adus în vară la Botoșani din liga a doua. Cu toate astea, austriacul știe exact după numai 9 luni în Romania care este rețeta pentru campionat mai bun și a descoperit că în România sunt patroni mai buni decât în Austria. Când l-am întrebat de posibilitatea ca titlul să ajungă la Botoșani, Martin nu a ezitat și a acționat după mentalitatea profesionistă, „Dacă îți propui puțin, câștigi puțin”. L-am auzit de multe ori pe Hagi spunând asta și sunt sigur că le-o zice zilnic puștilor de la Academie.

Sursa: facebook.com/martin.fraisl

De ce ai ales România?
În vară am fost foarte aproape de semna cu o echipă importantă din Austria, dar în ultimul moment discuțiile s-au oprit. Mi-am dorit un contract în străinătate. Am vrut să ies din zona mea de confort și am decis să fac un pas mai mare în dezvoltarea mea ca sportiv. Știu că așa mi-am deschis orizonturile pentru un alt pas, poate și mai mare.
Am ales Botoșani pentru că m-au dorit cu adevărat. Cătălin Anton a muncit mult și foarte bine la acest transfer. Mi-a dat sentimentul că este foarte aprape de echipă și că va face tot posibilul ca să ajute echipa să-și atingă obiectivele sportive. Simt că el dă stabilitate echipei. Știu că nu mă voi îmbogăți aici, dar măcar tot ce am vorbit la început este respectat și am de a face cu oameni foarte serioși.

Cum vezi fotbalul românesc? Te rog să-mi dai trei exemple de lucruri care nu sunt așa cum te așteptai.
Fiecare țară are stilul ei de fotbal. Este treaba jucătorului să se adapteze la stilul țării în care s-a transferat cât mai repede posibil.
O mare diferență este gândirea tactică.
În Austria, majoritatea echipelor încearcă să aibă o posesie bună și să-și înceapă atacurile poziționale cu posesie prelungită încă din defensivă. În campionatul din România, chiar și echipele mari folosesc destul de des mingea lungă pentru a ajunge îm jumătatea adversă.
Infrastructura este mai bună în Austria decât în România. Fiecare club are un caiet de sarcini de la Federație cu reguli pe care este obligat să le respecte. Ca un exemplu, dacă terenul este înghețat cluburile sunt obligate să folosească sistemul de încălzire. Altfel nu au voie să joace în prima ligă.
Al treilea lucru este în favoarea României. În Austria cluburile sunt ca o corporație, fără o componentă personală. Aici, la Botoșani, patronal nostru este foarte prietenos și ascultă mereu problemele jucătorilor. Cred că Valeriu Iftime conduce clubul diferit față de stilul austriac, dar mai bine decât mulți patroni din țara mea.

Ce reacție a avut familia ta când le-ai spus că pleci la Botoșani?
Să fiu cinstit, au fost foarte bucuroși. Am avut o ofertă din Arabia Saudită, iar România este mult mai aproape.

Sursa: PAUL URSACHI / MEDIAFAX FOTO

Ești în România de câteva luni și ai avut posibilitatea să vezi toate echipele. Care crezi că e nivelul campionatului?
Nivelul campiontului nu este atât de slab cum îl văd oamenii din România. În special în faza defensivă lucrurile merg bine. Cred că nivelul din Liga 1 ar crește spectaculos dacă vom avea în Liga 1 mai multe echipe interesate să păstreze posesia. Știu că fotbalul este o afacere și contează rezultatele imediate, dar dacă vrem să creștem acest campionat pe termen lung trebuie investit mai mult în pregătirea tactică a jucătorilor. Mai ales în momentele în care echipa este în posesia există loc de imbunătățire a bagajului tactic.

Care este cel mai periculos atacant din Liga 1?
România are mulți jucători cu o calitate individuală remarcabilă. În echipa mea avem câtiva jucători ofensivi excelenți ca Golofca, Fabbrini sau Ongenda, ca să menționez doar câțiva. Nu-mi place să fac aprecieri despre jucători cu ochii la statistica golurilor pentru că este uneori ușor să marchezi într-o echipă puternică.

Sursa: facebook.com/martin.fraisl

Fiecare copil are un vis când se apucă de sport. Care a fost al tău?
Visul meu este să joc în Champions League și să ajung la Campiontul Mondial cu țara mea.

Haide să ne jucăm puțin. Dacă ar fi tu să alegi la ce echipă vrei să joci care ar fi aceea și de ce?
Aleg Liverpool! Sunt un jucător care pune mult suflet și iubesc sportul. Îmi doresc să joc în fața unui public pasional, care să suțină echipa tot timpul. Pe Anfield Road ți se face pielea de găină timp de 90 de minute și chiar mai mult. Ar fi un simulent foarte puternic pentru mine. Îmi imaginez ce simt acei jucători care joacă acolo și este fenomenal.

Sursa: facebook.com/skrapid

Avem un atacant român la Rapid Viena, Andrei Ivan. Îl cunoști?
Da, binențeles. Am prieteni la Rapid Viena și am întrebat despre el. Chiar am vorbit cu Andrei Ivan despre Botoșani și Liga 1.
Este un jucător bun, are o viteză deosebită. La început a avut mici probleme de adaptare la fotbalul din Austria, dar în fiecare meci se simte mai bine și acum este un jucător determinant pentru Rapid.

Martin Fraisl (dreapta) cu Dumitraș
Sursa: facebook.com/martin.fraisl

Fetele din România au remarcat abdomenul tău lucrat. Cât de mult stai în sală?
Hahaha. Este o onoare. Da, muncesc la sală 30 de zile pe lună. De câțiva ani mă consult și lucrez cu preparatorul fizic al naționalei de fotbal a Austriei.

Ai un hashtag la postarile de facebook #roadtoeurope. Crezi că Botoșani poate juca în sezonul viitor din Europa League?
Mai întâi trebuie să ne calificăm în playoff. Duminică vom afla răspunsul și eu am mare încredere în echipa mea. Sunt sigur că avem toate șansele să facem asta! Botoșani are calitate și voință de a face rezultate foarte bune în playoff și dacă vom da totul suntem pregătiți să atacăm locurile de Europa League.

Ce nebunie ai face dacă titlul de campioană va ajunge la Botoșani în 2020?
În fotbal trebuie să visezi la lucruri importante ca să poți să le câștigi! Nu vreau să promit nimic pentru că sunt un om de cuvânt și dacă vom câștiga ar trebui să fac acel lucru :))
Dacă voi fi în continuare la Botoșani în 2020 și vom câștiga va fi ceva minunat. În fotbal totul este posibil! Dacă Leicester a câștigat în Premier League, noi de ce nu am putea să avem un sezon incredibil și să aduce trofeul la Botoșani?

Înaintea ta la Botoșani a fost un portar bulgar, Iliev, care a ajuns la echipa națională. Sunt sgur că îți dorești un asemenea traseu. Cum ar fi să te sune selecționerul Franco Foda?
Îl știu pe Iliev. În Austria nu avem așa mulți portari de valoare în acest moment. Titularul naționalei joacă la echipa de pe ultimul loc din Elveția și sunt sigur că Botoșani poate să învingă această echipă.
Dacă voi apăra mai mult este posibil să atrag atenția selecționerului. Antrenorul cu portarii de la naționala Austriei are o părere bună despre mine și mă monitorizează atent. Dacă voi avea șansa să joc pentru țara mea va fi un moment extraordinar.

Ai văzut multe meciuri din Liga 1. Cine crezi că va lua titlul?
Cu acest sistem de playoff totul este posibil. CFR Cluj, FCSB și Craiova sunt echipele favorite și oricare dintre ele merită să fie campioană pentru că au calitate.

Sursa: facebook.com/martin.fraisl

Ai un microfon în mână, în fața ta este o camera de televiziune și ai șansa de a face reclamă Botoșaniului prietenilor tăi din Austria. 3, 2, 1…
Haideți la meciurile nostre! Mai ales la meciurile cu echipele mari ale campionatului avem o atmosfera superbă pe stadion.

Sursa: https://ionalexandru.ro